Të Rekomanduara
Plazhet pa zot. Në Durrës asnjë masë, bashkia: Do heqim liçencat (VIDEO)
11 ore më parë
Shqiptarët krijojnë! Mësoni listën e shpikjeve më impresionuese
nga B.Marku (17/05/2017 ora 05:31)

Elektronika është fusha në të cilën shqiptarët duket se kanë më shumë talent dhe ku kanë arritur rezultate në shpikjet e bëra. Janë rreth 71 patenta kombëtare për shpikje që janë lëshuar, nga të cilat 45 janë aktualisht në fuqi.

Të dhënat vijnë nga Drejtoria e Përgjithshme e Patentave dhe Markave, e cila i referohet të dhënave të gjeneruara elektronikisht. Sipas këtij institucioni kanë skaduar për mospagesën e ripërtëritjes vjetore 20 patenta dhe 6 janë braktisur nga pronari i patentës.

Mësohet se janë kryesisht individët të cilët aplikojnë, pasi mungojnë kërkesat nga universitetet vendase apo institucione të tjera kërkimore. Sipas të dhënave të kësaj drejtorie, dy vitet e fundit ka pasur rritje të aplikimeve nga studentët dhe pensionistët si pasojë e uljes së tarifës së aplikimit për këtë kategori. Gjatë vitit 2016 u llogaritën 4 aplikime nga studentë dhe 2 aplikime nga pensionistë.

Për të nxitur këto aplikime është parashikuar që të ulet me 75% tarifa e ekzaminimit për shtetasit shqiptar. Gjatë 10 viteve të fundit, kjo drejtori ka shërbyer si zyrë pritëse për dërgimin e 6 shpikjeve vendase në Organizatën Botërore të Markave dhe Patentave. Një nga këto është patenta kombëtare me numër regjistrimi 4549 e shpikësit Dashamir Elezi, i cili ka kërkuar edhe shtrirje të regjistrimit në SHBA.

Kjo shpikje konsiston në një dopio pirun të dhëmbëzuar i cili gjen përdorim në fushën gastronomike dhe specifikisht në restoracionin modern në të cilin Maitre (Shefi i sallës) kryen përfundimin e përgatitjes së një gatimi në prezencë ose përballë klientit në ambientin e sallës.

Gjithashtu kjo shpikje gjen përdorimin e saj edhe në bankot e ndryshme të gastronomisë në lidhje me ushqimin e shpejtë (fast food, take ëay etj.). Në vitin 2016, në DPPM janë dorëzuar 23 aplikime për patenta mbi shpikjet dhe 4 për modele përdorimi. Aktualisht ato janë në fazë ekzaminimi.//monitor//

Ju sugjerojmë
" NJOFTIM/ Shikoni që Shqipëria dëmtohet, shikoni që një qytetar është i braktisur, shikoni një ngjarje skandaloze dhe të dhunshme, shikoni probleme që ju shqetësojnë ju apo të tjerët. DENONCO. Vetëm me anë të një mesazhi në WhatsApp ose Viber, duke derguar videon apo foton dhe lajmi juaj do të bëhet publik menjëherë në faqen më të madhe në Shqipëri “Shqipëriaime.al”. Tel :+355693530088 Email: [email protected]