A po mbyllet “shekulli amerikan”, për t’i lënë vendin “shekullit kinez”?
nga V.Prendi (17/05/2017 ora 02:33)

Shekulli amerikan kishte doktrinën e vet: nga njëra anë mund të mburrej me superioritetin e kombinimit të ekonomisë së tregut dhe formav të demokracisë liberale; nga ana tjetër premtonte përfitime të shpërndara mirë, për të gjithë ata që respektonin atë model. Sot Perëndimi është i mbushur me dyshime dhe zhgënjime nga globalizimi, janë rritur pabarazitë e brendshme, klasa e mesme është në kolaps, të rinjtë kanë pritshmëri të ulëta në krahasim me prindërit. Kina e sheh botën kokëposhtë: globalizimi ka zvogëluar distancat Veri-Jug dhe ka mundësuar krijimin e një klase të re prej më shumë se gjysmë miliardë njerëz, në vendet në zhvillim. Tani është Kina që propozon globalizmin si një “strategji win-win”

Air Force One ngroh motorët për udhëtimin e parë jashtë vendit të Donald Trump, që do ta shpjerë atë nga Arabia Saudite në Evropë, duke u përmbyllur në takimin e G7 në Taormina. Tepër vonë? Samiti i vërtetë global ka ndodhur tashmë. Dhe presidenti amerikan ka munguar. Super takimi me 29 udhëheqës botërorë organizuar në Pekin nga Xi Jinping, u bë në një kohë të paramenduar, duke i paraprirë me disa ditë misionit të parë të huaj të presidentit të ri amerikan. Rruga e Re e Mëndafshit, propozuar nga Kina pjesës tjetër të botës, është paraqitur si gurthemeli i globalizimit 2.0. Nëse shekulli amerikan është mbyllur, shekulli kinez është një kandidat për ta zëvendësuar atë. Projekti gjigant i ndërtimit të infrastrukturave që Pekini i “ofron” pjesës tjetër të botës (duke paguar pjesën më të madhe të shpenzimeve, që vlerësohen më shumë se një mijë miliardë), nuk është vetëm ndërtimi i një rrjeti të gjerë lidhjesh, për të konsoliduar marrëdhëniet ekonomike; është propozimi i një modeli alternativ ndaj atij amerikan. Po shohim dorëzimin e stafetës? Në Amerikë dhe në të gjithë Perëndimin shumohen të penduarit nga globalizimi, dhe ushqehen pakënaqësitë e nacionalistëve. Kina merr flamurin e globalizmit, pretendon udhëheqjen, ndërton institucione të reja për ta qeverisur.

NGA BREXIT TEK TRUMP: PERENDIMI PROTEKSIONIST

Ndërsa presidenti amerikan është duke u përgatitur për të vizituar Evropën “me kapelë në dorë” …/bota.al

Ju sugjerojmë
" NJOFTIM/ Shikoni që Shqipëria dëmtohet, shikoni që një qytetar është i braktisur, shikoni një ngjarje skandaloze dhe të dhunshme, shikoni probleme që ju shqetësojnë ju apo të tjerët. DENONCO. Vetëm me anë të një mesazhi në WhatsApp ose Viber, duke derguar videon apo foton dhe lajmi juaj do të bëhet publik menjëherë në faqen më të madhe në Shqipëri “Shqipëriaime.al”. Tel :+355693530088 Email: [email protected]